ACTUEEL

PvdA-Kamerlid Volp speelt va-banque over motie manifest Hugo Borst

PvdA-Kamerlid Marith Volp heeft gedreigd haar Kamerlidmaatschap op te zeggen vanwege de een PVV-motie ter ondersteuning van het manifest van AD-columnist Hugo Borst over ouderenzorg. Dat meldt het AD.

De PvdA-fractie hanteert als regel geen moties van de PVV te ondertekenen. Die PvdA ageert op deze manier tegen de 'minder Marokkanen'-uitspraken van PVV-leider Wilders. Volp raakte in verlegenheid  toen de PVV zich deze week in een motie achter het manifest 'Scherp op Ouderenzorg' schaarde. Hierin pleit Borst onder meer voor 'depolitisering' van de ouderenzorg en kwaliteitsgaranties voor goede zorg, zoals een norm voor voldoende personeel op de werkvloer.

Opstappen

Eerst zouden PvdA en VVD met een eigen motie komen om die wens te steunen. Nadat de PVV ze voorwas, schaarde de VVD zich achter deze motie. Daardoor dreigde Volp als enig Kamerlid over te blijven die geen handtekening kon zetten onder de motie. “Dat vond ik onacceptabel”, aldus Volp tegenover het AD. “Dus heb ik Diederik vanmorgen een berichtje gestuurd met de tekst: 'Ik ga niet als enige niet onder motie staan. Als we niet mee tekenen, dan stap ik op. Dat ga ik niet meemaken.'" Samsom antwoordde vervolgens: 'Teken maar mee'. “ 

De Kamer wil begin januari een reactie van Van Rijn, waarin hij op elk punt van het manifest ingaat. De staatssecretaris heeft al beloofd dat er begin volgend jaar nieuwe kwaliteitseisen klaarliggen waar de verpleeghuizen zich aan dienen te houden. Ook komt er een bezettingsnorm.

Het is nog niet helder hoeveel deze ingrepen gaan kosten. Een geplande motie van de PvdA, waarin feitelijk een blanco cheque werd gegeven, strandde door bezwaren van de VVD en ook het kabinet zag dit financiële risico niet zitten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anton Metske

12 december 2016

Marith Volp blijkt een geloofwaardig politica met deze actie. Ze is ook de enige die excuses durfde aanbieden over haar kameroptreden i.v.m. de inspectielijst. Waren er maar meer van dit soort volksvertegenwoordigers.

Top