ACTUEEL

GGZ Nederland vraagt politieke aandacht voor preventie

GGZ Nederland vindt dat de politiek meer oog moet hebben voor preventie en vroege interventies bij verslaving en psychische problemen. De Tweede Kamer spreekt deze week minister Schippers en staatssecretaris van Rijn van VWS over preventiebeleid.

Volgens GGZ Nederland wordt zowel op landelijk als op lokaal niveau het belang van preventie van psychische aandoeningen onvoldoende onderkend, terwijl interventies zowel mogelijk als kostenefficiënt zijn. Toch worden effectieve preventie-interventies nog niet door het hele land ingezet. Ze zijn evenmin vastgelegd in lokaal beleid.

GGZ Nederland wijst de politiek er op dat er veel praktische voorbeelden zijn van hoe preventie en vroeg-signalering breder ingezet kunnen worden. Het Netwerk Verslavingszorg van GGZ Nederland ontwikkelt het "Basispakket verslavingspreventie". Een gestandaardiseerd pakket dat in elke gemeente in Nederland ingezet kan worden met effectieve interventies om drugsverslaving, gokverslaving, gameverslaving en alcoholmisbruik te voorkomen.

In de brief aan de Kamerleden geeft GGZ Nederland een overzicht voor een aantal specifieke risicogroepen zoals risicogroepen en thema's zoals kindermishandeling, depressie en angst, kinderen van ouders met psychische problemen of kinderen van verslaafde ouders.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top