ACTUEEL

Venlo worstelt met financiering thuishulp

De gemeente Venlo heeft per 1 januari de proef met aangestuurde thuishulp in wijkteams gestopt. In plaats van een besparing leverde het Venlo veel meer organisatiekosten op. Ook plannen voor een algemene voorziening lijkt financieel niet haalbaar.

Dat meldt L1/De Limburger op 6 januari. E proef met de wijkteams liep in Venlo-Noord en Tegelen-Steyl. Aanbieders van huishoudelijke hulp – in dit geval T-Zorg, Proteion Thuis en Helpende Hand – moesten met elkaar samenwerken binnen een wijkteam. Venlo deed de planning en coördinatie.

Financiële prikkel

Het idee was dat de instellingen zo geen financiële prikkel hadden om zoveel mogelijk uren te draaien, ten behoeve van een efficiënte organisatie. Maar dat pakte anders uit. Venlo was tonnen extra kwijt vanwege de planning en bovendien liep het aantal uren niet terug.

Algemene voorziening

Daarna had de gemeente het idee om een algemene voorziening op te richten voor huishoudelijke hulp. Die zou moeten werken voor mensen zonder en mensen met beperking. Maar dat bleek financieel niet haalbaar. De gemeente zou veel kosten maken en veel van de opbrengsten af moeten dragen aan het rijk. Het plan werd afgeschoten.

Bijdrage

Nu gaat Venlo werken met een model waarbij aanbieders per vier weken een bijdrage per cliënt krijgen. Voor dat geld moeten cliënten over een schoon en leefbaar huis beschikken. Hoeveel uur hulp ze daarvoor krijgen, is aan de aanbieder die hierover afspraken maakt met de cliënt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter de Pagter

6 januari 2017

Dat is het paard achter de wagen spannen. De Centrale Raad van Beroep heeft al eerder bepaald dat dit binnen een maatwerkvoorziening niet toegestaan is (schoon en leefbaar huis als resultaatsverplichting).

Top