Tech

Online trainingen verminderen depressieve klachten

De online klachtgerichte mini-interventies voor slaapproblemen, stress en piekeren verminderen depressieve klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research.

'Beter slapen', 'Minder stress' en 'Minder piekeren' zijn drie online trainingen om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten, veelvoorkomende klachten die aantoonbaar samenhangen met depressie.

Het Trimbos-instituut onderzocht het effect van de online trainingen op depressieve klachten. Aan het onderzoek deden 329 deelnemers met milde tot matige depressieve klachten en slaap-, stress of piekerklachten mee.

Na drie maanden waren de depressieve klachten in de interventiegroep meer afgenomen dan in de controlegroep. Ook daalden in de interventiegroep de slaapklachten, piekerklachten en angstklachten meer en nam het welbevinden meer toe. Er zijn geen effecten gevonden op stressklachten. Na zes maanden bleven de verbeteringen in de interventiegroep zichtbaar.

Dit jaar start een onderzoek naar de inzet van de online KMI’s met begeleiding in de huisartsenpraktijk, zo meldt infosite GGZ Totaal.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top