Tech

Onderzoek naar doden tijdens stroomstoring

De dood van twee personen tijdens de stroomstoring die dinsdag Amsterdam en omgeving trof, wordt onderzocht. Dat heeft de gemeente Amsterdam laten weten.

Het betreft het overlijden van een 83-jarige vrouw, van wie de zoon geen contact kon krijgen met de meldkamer toen hij 112 belde en de vondst van een overleden vrouw in haar woning. Hierbij bestaat het vermoeden dat het overlijden het gevolg is van de uitval van de zuurstofvoorziening waar deze persoon afhankelijk van was.

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de zoon van de 83-jarige vrouw geprobeerd om 112 te bellen, maar kreeg hij geen contact met de meldkamer. Daarop heeft hij de huisartsenpost gebeld. De huisarts is meteen gaan rijden. De vrouw was overleden toen de arts arriveerde. Er is contact gezocht met de nabestaanden van beide overleden personen.

Overbelast

Volgens de gemeente was de meldkamer korte tijd overbelast door de vele telefoontjes. Door deze drukte zijn niet alle meldingen bij de meldkamer direct beantwoord. Het gaat om enkele tientallen telefoontjes, waarvan - voor zover nu bekend - het in negen gevallen ging om de meldkamer van de ambulance. Deze meldingen zijn zo snel als mogelijk opgepakt, waarbij de melders zijn teruggebeld en eventuele inzet alsnog plaats heeft gevonden, stelt de gemeente.

Met alle betrokken partijen zal precies uitgezocht worden of en in hoeverre er een verband was met de storing, aldus de zegsman. Het gaat dan om onder meer de gemeente, lokale veiligheidspartijen, het Openbaar Ministerie en Tennet en Alliander.

De oorzaak van de storing bij een hoogspanningsverdeelstation van Liander is nog niet bekend. Een woordvoerster van het bedrijf zei dinsdagavond in een reactie dat het bedrijf medeleven aan de nabestaanden betuigt. Ook zegt ze: "Uiteraard verlenen we alle medewerking aan het onderzoek." Tennet, dat gaat over de levering van elektriciteit in het hoogspanningsnet, kon dinsdagavond nog niet inhoudelijk reageren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top