ACTUEEL

Financiële band kan uitkomst medicijnonderzoek bepalen

Onderzoekers met banden met de farmaceutische industrie boeken meer positieve resultaten in studies over geneesmiddelen. Driekwart van de onderzoekers met positieve uitkomst heeft persoonlijke financiële banden met de farmaceut waarvan het middel werd onderzocht. Bij negatieve resultaten had net iets minder dan de helft van de onderzoekers banden.

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). De Amerikaanse onderzoekers hebben 190 Engelstalige wetenschappelijke artikelen uit 2013 bekeken. Bij tweederde daarvan was sprake van een financiële band met de farmaceutische industrie, zoals honoraria voor advieswerk en spreekbeurten, maar soms ook salaris of het bezit van aandelen of patenten. Het gaat niet om onderzoeksubsidies, want die worden meestal aan instellingen gegeven en niet aan personen.

Geloofwaardigheid

Het BMJ waarschuwt voor deze correlatie tussen studieresultaten en financiële banden. Het kan de geloofwaardigheid van onderzoeken schaden, aldus de auteurs, en de kwaliteit van bewijsvoering aantasten. Ze concluderen overigens niet een direct verband.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top