ACTUEEL

Leon van Halder vraagt politiek om vier jaar rust

Leon van Halder, de voorzitter van de raad van bestuur van het Radboudumc, roept de politiek op om de zorgsector vier jaar rust te geven en geen stelselwijzigingen door te voeren. Volgens hem zijn patiënten en zorgverleners niet gebaat bij een nieuw stelsel.

Dit zei Van Halder tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Radboudumc. Met nieuwe verkiezingen met een onvoorspelbare uitslag en een nieuw onvoorspelbaar regeerakkoord, is het volgens hem zeer onzeker hoe het zorgveld er de komende jaren uit gaat zien. Van Halder: “Een nieuw stelsel kost veel energie, die energie kunnen we beter steken in het zoeken naar oplossingen voor de problemen in het huidige stelsel.”

Een eerste punt dat Van Halder wil aanpakken, is het verminderen van de registratielast. De politiek en toezichthouders vragen zorginstellingen in toenemende mate zaken vast te leggen. Dit leidt tot onnodig bureaucratisch gedoe en veel extra werk voor zorgverleners. De tijd die hierin wordt gestoken, kan niet aan patiënten besteed worden.

Wachtlijsten

Een ander punt waar alle partijen zich komend jaar hard voor moeten maken, als het aan de rvb-voorzitter ligt, is meer financiële ruimte voor het wegwerken van de wachtlijsten. Van Halder: "Het is niet acceptabel dat patiënten zo lang moeten wachten op hun behandeling of niet meer in het door hun gewenste ziekenhuis terecht kunnen".

Het Radboudumc zoekt de oplossing voor de wachtlijsten door patiënten in het netwerk in de regio te behandelen. "De wijze van financiering is hier echter niet op ingericht en je loopt het gevaar op de vingers getikt te worden door de mededingingsautoriteit", aldus Van Halder. Hij pleit ervoor het veld de (financiële) ruimte te geven met oplossingen te komen en hiermee te mogen experimenteren. "Netwerkfinanciering zou een oplossing kunnen zijn".

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top