ACTUEEL

'Met e-health wordt de zorg in Europa beter'

Digitalisering is het toverwoord voor de Europese gezondheidszorg. "Alleen met e-health wordt de zorg in Europa beter", zegt Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid.

In de week van de e-health bezoekt de Litouwer Andriukaitis onder meer de afdeling verloskunde van het OLVG. "E-health is onmisbaar. Daarmee gaat de zorg kwalitatief en kwantitatief vooruit," aldus de Eurocommissaris na afloop in een interview met Skipr.nl.

Volgens Andriukaitis kunnen digitale ziekenhuisinformatiesystemen, indien ze optimaal werken, vele levens redden. Zeker als de patiënt snel naar de Spoedeisende Hulp moet worden vervoerd en er ter plekke blijkt dat er geen plaats is. "Dan is e-health een uitkomst. Het maakt betere zorg mogelijk door eerder te achterhalen waar de patiënt terecht kan."

Digitale initiatieven

De Eurocommissaris kijkt zijn ogen uit bij de digitale initiatieven die in het OLVG zijn ontwikkeld. Felix Kreier, kinderarts en chief medical information officer, en teamleider Spoedeisende Hulp Pim Philipse, demonstreren een eigen app op basis van Google Maps. Daarmee kunnen ambulanceverpleegkundigen meteen zien welk ziekenhuis in de buurt plaats heeft voor hun patiënten.

"Deze digitale voorbeelden hebben we in Europa nodig. Dit moeten we overal zien in te voeren," constateert Andriukaitis. "Samenwerking en communicatie zijn doorslaggevend voor de overlevingskansen van ernstig zieke patiënten. Met de digitalisering in de acute zorg neemt hun perspectief alleen maar toe."

"Telemedicine, apps, internetconsulten, elektronische patiëntendossiers: die kant moeten we op. Alleen zo kunnen we de Europese gezondheidszorg verder brengen. Als zo’n informatiesysteem ontbreekt of niet werkt, dan wordt het lastig."

Patiëntveiligheid vergroten

De Europese Commissie wil de patiëntveiligheid in Europa vergroten, laat hij weten. Om die reden presenteert de Commissie begin maart in 330 Europese ziekenhuizen en 26 EU-landen plus Noorwegen het Europese referentienetwerk voor zeldzame ziekten. Op zo’n duizend afdelingen van ziekenhuizen worden projecten ingevoerd om de onderlinge communicatie en de digitale uitwisseling van gegevens te verbeteren.

Volgens Andriukaitis is zo'n grensoverschrijdend initiatief hard nodig. "Al die Europese landen hebben verschillende systemen en benaderingen die onderling niet altijd verenigbaar zijn. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van zorg, vooral van mensen die een zeldzame ziekte hebben, of die aan meerdere ziektes tegelijk lijden."

Het benodigde geld voor de digitalisering van de zorg komt uit de structuurfondsen van de Europese Unie, zoals het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Europees Sociaal Fonds. "Het is de taak van de Europese Unie de standaarden van zorg hoog te houden. En de behandeling van patiënten te verbeteren", aldus de Eurocommissaris. (Door: Willem Wansink)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Olaf Wijman

30 januari 2017

Met goede basiszorg wordt de zorg in Europa beter. E-health zeker ook belangrijk.

Top