ACTUEEL

Tbs voor doden van medepatiënt bij GGZ Delfland

Het gerechtshof in Den Haag heeft een 24-jarige man uit Delft veroordeeld tot TBS met voorwaarden voor het doden van een medepatiënt en poging tot doodslag op een andere patiënt van GGZ Delfland. Hij krijgt geen gevangenisstraf opgelegd omdat hij ontoerekeningsvatbaar werd verklaard.

De Delftenaar is in 2015 door de rechtbank tot dezelfde straf veroordeeld. Het openbaar ministerie (OM) vond dat niet ver genoeg gaan en ging in hoger beroep. Het OM eiste tbs met dwangverpleging. Het hof ging niet mee daarin. De 24-jarige werd ook verdacht van de mishandeling van een medewerker van GGZ Delfland. Hij is daarvoor vrijgesproken wegens het ontbreken van opzet. 

Wurgen

De man was op 30 juli 2014 met twee medepatiënten in de huiskamer van de high intensive crisisafdeling van GGZ Delfland in Delft. De verantwoordelijk psychiatrisch verpleegkundige heeft ze daar 4 uur lang alleen gelaten, waardoor de ernstige incidenten konden plaatsvinden. De dader heeft zijn slachtoffer gedood door hem langdurig de hals dicht te knijpen. Daarna probeerde hij de andere patiënt te wurgen.

Voorwaarden  

Het gerechtshof heeft meegewogen dat de behandeling van de dader inmiddels weer naar wens verloopt, waardoor tbs met voorwaarden afdoende is. Dat is een lichtere vorm van tbs, waarbij de dader niet in gedwongen in een gesloten tbs-kliniek wordt verpleegd, maar in een forensische pf verslavingskliniek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top