Vastgoed

Beleggingsvolume zorgvastgoed bereikt nieuw record

Beleggingsvolume zorgvastgoed bereikt nieuw record

Het beleggingsvolume in Nederlands zorgvastgoed heeft opnieuw een record bereikt. In 2016 werd voor zo’n 465 miljoen euro aan transacties geregistreerd. 38 Procent meer dan in 2015, toen er voor 338 miljoen euro werd geïnvesteerd. Dit blijkt uit een rapport van huisvestings- en vastgoedadviseur CBRE.

Het record kan enerzijds verklaard worden doordat het aantal goede zorgvastgoedproducten voor beleggers is toegenomen. Anderzijds is er voldoende kapitaal beschikbaar bij beleggers. Nederlandse investeerders waren volgens CBRE verantwoordelijk voor circa 70 procent van het beleggingsvolume. De overige 30 procent is aangekocht door buitenlandse partijen.

Nieuwe zorgconcepten

Door veranderingen in de bekostiging van de zorg moeten miljoenen vierkante meters aan verouderd, ongeschikt intramuraal zorgvastgoed getransformeerd worden. Dit biedt kansen voor ontwikkelaars en nieuwe zorgconcepten. Een andere trend die CBRE signaleert is dat steeds meer zorginstellingen besluiten om zich te focussen op hun primaire zorgprocessen. Om die reden verkopen zij hun extramurale vastgoedbezit.

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat het beleggingsvolume in de particuliere woonzorg toeneemt. Dit wordt volgens CBRE mede veroorzaakt doordat enkele beleggers de verdere uitrol van particuliere woonzorgexploitanten faciliteren. Uit onderzoek onder taxateurs, consultants en beleggers blijkt dat uitbreiding van de bestemming met ‘wonen’ leidt tot een circa 17 procent hogere waardering.

Transactievolume

Zo'n 55 procent van het zorgvastgoed werd verkocht door zorginstellingen. Ontwikkelaars of woningcorporaties verkochten circa 35 procent en de overige 10 procent verkochten beleggers aan elkaar. Het gemiddelde transactievolume bedroeg in 2016 circa 6 miljoen euro.

De belangstelling voor zorgvastgoed is in een paar jaar tijd flink toegenomen. Bedroeg het totale investeringsvolume in 2009 nog zo’n 25 miljoen euro, in 2013 was dit verviervoudigd tot 100 miljoen euro. Drie jaar later was het beleggingsvolume bijna vervijfvoudigd tot 465 miljoen euro.

Beleggingsrecord

"De vooruitzichten voor de komende jaren geven aan dat de groei voorlopig niet zal stagneren en verder zal toenemen", aldus CBRE. De vastgoedadviseur verwacht dan ook dat het beleggingsrecord in 2017 "opnieuw overtroffen zal worden en de markt verder zal groeien".

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top