ACTUEEL

Longfonds voert actie voor gezonde lucht

Vandaag voert het Longfonds in Den Haag actie om aandacht te vragen voor het feit dat Nederlanders zich zorgen maken over de ongezonde lucht die ze inademen. Op het Plein staat een gigantisch scherm waarop selfies worden gedeeld over de slechte luchtkwaliteit in Nederland.

Het Longfonds is in januari een campagne gestart waarin mensen worden opgeroepen om met de mobiele telefoon te checken hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit ter plekke. De afgelopen weken zijn er bijna 400 duizend checks gedaan op een speciale website van de organisatie.

Uit die checks blijkt dat de lucht in Nederland bijna overal ongezond is, volgens het Longfonds. Directeur Michael Rutgers noemt de gezondheidseffecten "enorm". "Elk jaar overlijden in ons land meer dan 5000 mensen door de ongezonde lucht die in hun longen terechtkomt."

Nationaal Luchtplan

Het Longfonds pleit ervoor dat het Nationaal Luchtplan er zo snel mogelijk komt. In november vorig jaar stemde de Tweede Kamer in met een motie voor het invoeren van dit luchtplan. Vandaag vraagt het Longfonds in Den Haag "met klem" aan de Vaste Kamercommissie Infrastructuur en Milieu te vragen dit plan zo snel mogelijk te realiseren.

Het Longfonds noemt het belangrijk dat bij de invulling van het National Luchtplan gezondheid voorop komt te staan. Samen met gemeenten en provincies moeten de grootste knelpunten en oplossingen in kaart worden gebracht. Deze week bespreekt de Tweede Kamer het onderwerp.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top