Finance

'Den Haag voert Wmo slecht uit'

De Haagse Rekenkamer heeft forse kritiek op de gemeente Den Haag over de uitvoering van de Wmo. De toegang tot zorg en maatschappelijke ondersteuning is zo slecht dat het zelfs niet meer voldoet aan wettelijke eisen. De gemeente herkent de knelpunten en heeft beterschap beloofd. Den Haag neemt de aanbevelingen over. Een aantal aanpassingen zijn al doorgevoerd.

De conclusies van de Haagse Rekenkamer staan in het rapport ‘Over de drempel’ dat op 24 februari is verschenen. Het blijkt dat de gemeente niet voldoet aan een aantal wettelijke eisen of uitgangspunten van de Wmo. Veel burgers ervaren te grote drempels.

Ingewikkeld

De Rekenkamer onderzocht toegang tot maatschappelijke voorzieningen als bijvoorbeeld begeleiding thuis, woningaanpassingen, beschermd wonen en opvang. Volgens de wet moet je je heel eenvoudig kunnen melden, op wat voor manier dan ook: telefonisch, persoonlijk, schriftelijk of via internet. In de praktijk wordt iedereen geconfronteerd met een lange en ingewikkelde digitale vragenlijst.

Selectie

Maar het blijkt bijvoorbeeld heel lastig om aan de gemeente te melden welke hulp iemand nodig heeft. Soms worden mensen al afgewezen voordat ze zich überhaupt al hebben kunnen melden, concludeert de Rekenkamer. Mensen staan soms met lege handen na het doorworstelen van de 90 vragen op het elektronische formulier. De Rekenkamer stelt dat dit een vorm van selectie is en een drempel voor de toegang tot zorg, en dat mag niet volgens de wet.

Aanpassingen

Den Haag heeft aangegeven op korte termijn de digitale formulieren aan te passen. Daarnaast gaat de gemeente in 2017 kijken welke aanpassingen er nog meer nodig zijn. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top