ACTUEEL

Opheldering geëist over dood 14-jarige Luciano

De nabestaanden van de veertienjarige Luciano Ligthart vragen de ministeries van Volksgezondheid en van Veiligheid en Justitie opheldering over dood van de tiener in een instelling op de Veluwe. De jongen overleed in juni 2016, volgens de instanties door zelfdoding, maar een nadere onderbouwing van dat vermoeden hebben de nabestaanden nooit gekregen.

Dit schrijft hun raadsman Sébas Diekstra in een brief aan beide ministeries. Zo zou er geen sectie op het lichaam van de jongen zijn verricht. Rapporten en onderzoeken van de politie en van de Inspectie Jeugdzorg zouden volgens hem nog steeds niet met de nabestaanden zijn gedeeld.

Volgens Diekstra mocht Luciano gezien zijn situatie niet alleen worden gelaten, maar is dat wel gebeurd in de instelling voor gespecialiseerde jeugdzorg voor jongeren met complexe gedragsproblemen. De nabestaanden willen weten hoe het kon gebeuren dat de jongen in de instelling in Deelen ruim een uur alleen is geweest, terwijl hij volgens voorschrift ieder kwartier moest worden gecontroleerd.

Verder zouden tussen zijn spullen concrete aanwijzingen zijn gevonden over een seksuele relatie met een volwassen man binnen de muren van de instelling. Voor de nabestaanden is niet duidelijk of die relatie een rol heeft gespeeld en of die verder is onderzocht.

Toelichting

"Inmiddels zijn bijna negen maanden verstreken zonder dat de nabestaanden enige toelichting hebben gekregen op het onderzoek. Zo ga je niet met nabestaanden om", aldus Diekstra, die daarover een klacht neerlegt bij de bewindslieden van betrokken ministeries.

De inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg doen onderzoek naar het handelen van de betrokken instelling(en). Dat rapport is vrijwel gereed en verkeert nu in de fase van hoor en wederhoor, aldus de inspecties. De uitkomsten worden tevens aan de moeder van het slachtoffer voorgelegd. Het rapport wordt naar verwachting eind maart openbaar. Beide inspecties ontkennen dat nabestaanden en hun advocaat niet op de hoogte zijn gehouden. Volgens de inspecties is tijdens het onderzoek regelmatig contact geweest met de moeder. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top