ACTUEEL

Verhoogd risico longontsteking omwonenden kippenboerderij

Mensen die binnen een straal van een kilometer van een pluimveebedrijf wonen, hebben een verhoogd risico 11 procent op longontsteking. Dit blijkt uit onderzoek in Noord-Brabant van onder meer Universiteit Utrecht en UMC Utrecht, schrijft de Volkskrant.

Na analyse van 92.500 huisartsendossiers met duizend gevallen van longontsteking rond Tilburg blijkt een "onomstotelijk verband" met de afstand tot een kippenboerderij. De onderzoekers hebben gekeken naar de samenstelling van de bacterieflora in de keel van patiënten. Uit DNA-analyse van deze bacterieflora van 126 patiënten in de buurt van een pluimveebedrijf blijkt een verstoring van de bacteriepopulatie. Hierdoor worden mensen meer vatbaar voor de longontstekingsbacterie.

De ministeries van Milieu en van Economische Zaken overleggen al langer met de pluimveehouders over maatregelen die de luchtkwaliteit rond stallen moeten verbeteren. Hier was overeenstemming over, maar deze week stapt de pluimveesector uit het overleg. Een woordvoerder van landbouworganisatie LTO laat weten dat de maatschappij vraagt om scharrelkippen en dat zorgt voor meer stof. "Wij hebben daarom een gedeelde verantwoordelijkheid met de overheid."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top