ACTUEEL

Christenpartijen kraken uitspraak Pechtold over levenseinde

De lijsttrekkers van de drie christelijke partijen in de Tweede Kamer zien niets in het idee van Alexander Pechtold om ook mensen jonger dan 75 hulp te bieden als zij hun leven willen beëindigen. De D66-leider sneed het onderwerp donderdag aan bij Nieuwsuur.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vind het idee "levensgevaarlijk''. "Andere hulp is nodig. Denk aan mensen die dankbaar zijn dat hun eerdere doodswens nooit is ingewilligd'', stelt hij op Twitter. SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij noemde de opmerking van Pechtold "verbijsterend''. "Dit ondermijnt alle inzet om het hoge aantal zelfmoorden in Nederland terug te dringen. Elk mensenleven is waardevol!", aldus Van der Staaij.

CDA-leider Sybrand Buma gaf donderdagavond bij Pauw en Jinek al aan niet voor het idee van Pechtold te zijn.

Pechtold werd bij Nieuwsuur aangesproken door een 57-jarige man die een stervenswens zei te hebben. D66 kwam recentelijk met een wetsvoorstel om ouderen vanaf 75 jaar die hun leven als voltooid ervaren onder voorwaarden te helpen uit het leven te stappen.

De D66-lijsttrekker zei dat dat wat hem betreft ook voor jongere mensen bespreekbaar moet worden, maar voegde eraan toe dat de samenleving daar nu waarschijnlijk nog niet aan toe is. "We zullen het stapsgewijs moeten aanpakken." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

3 maart 2017

Verbluffend hoe wijs en overpeinzend de heer Pechtold wist te reageren op een zeer kwetsbare materie.
Buma bleef hoffelijk maar wees de suggestie af. De mannen Segers en van der Staaij wisten even geen raad met begrippen als barmhartigheid en respect. Dat is , juist in de vastentijd , wellicht wel radicaal maar niet echt christelijk.

Top