ACTUEEL

Honderden claims voor misbruik in jeugdzorg zijn toegewezen

Bijna negenhonderd mensen hebben zich gemeld voor een schadevergoeding vanwege seksueel misbruik in de jeugdzorg. Aan 537 mensen is in totaal circa 4,8 miljoen euro uitgekeerd. Dit meldt de NOS.

De mogelijkheid om een schadevergoeding te claimen kwam er na het onderzoek van de commissie-Samson. Die stelde vast dat de overheid wist dat er seksueel misbruik was in pleeggezinnen en instellingen, maar dat er door gebrek aan moed en professionaliteit niets mee werd gedaan. De inschrijving voor een vergoeding is inmiddels gesloten.

Een nieuwe commissie die de aanvragen heeft beoordeeld, heeft geluisterd naar de verhalen van honderden slachtoffers. Voorzitter Jan van Dijk zegt tegen de NOS: "Je kunt je er bijna geen voorstelling van maken hoe langdurig en ernstig dat seksueel misbruik in de meeste gevallen was. Maandenlange, bijna dagelijkse verkrachtingen. Het zijn geen incidenten."

Bewijzen

In 183 zaken was er onvoldoende bewijs en werd er geen vergoeding uitgekeerd. Dat had vooral te maken met de voorwaarden waaraan de aanvragen moesten voldoen, zoals dat wanneer iemand misbruikt was door de pleegvader, diegene dit als kind moet hebben verteld aan de voogd. Ook moeten mensen het misbruik kunnen bewijzen. Dit is volgens de slachtofferorganisatie Seksueel Kindermisbruik Instellingen Pleeggezinnen heel erg lastig, al was het maar omdat veel archieven weg zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top