Tech

LUMC werkt regionaal samen op gebied van datamanagement

De LUMC-Campus Den Haag en de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan samenwerken met STIZON. Door deze samenwerking wordt het mogelijk meer onderzoek te doen en om de samenwerking met de eerstelijnszorg in de regio te versterken.

STIZON is een stichting die elektronische gegevensbestanden van veel huisartsenpraktijken in de regio op verzoek van de huisartsen verzamelt, bewerkt en beheert - veilig en privacybestendig. Via een bewerkingsovereenkomst geven de huisartsen toegang tot die elektronische dossiergegevens, waarmee op hun verzoek verantwoording wordt afgelegd voor zorgprogramma’s en kwaliteitsbeleid met de zorggroepen waarvan huisartspraktijken lid zijn.

"De gegevens van de huisartsen worden via de nieuw aangegane samenwerking nu ook benaderbaar voor onderzoeksprojecten die door de LUMC-Campus Den Haag en onze afdeling met de huisartsen worden gedaan”, zegt Mattijs Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde, directeur LUMC-Campus Den Haag en hoofd van de afdeling PHEG van het LUMC. "Wij gaan met STIZON een zogenoemde datawarehousevoorziening opzetten, waarin onderzoekers in overleg veilige en privacybestendige toegang kunnen krijgen tot routine zorggegevens uit huisartsenpraktijken."

Goede en geanonimiseerde informatie

Steeds meer onderzoek heeft betrekking op preventie, publieke gezondheid en eerstelijnszorg. "Dat je dan mede gebruik kunt maken van goede en geanonimiseerde informatie uit de elektronische patiëntendossiers van huisartsenpraktijken is onontbeerlijk", aldus Numans.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top