ACTUEEL

Tandvleesontsteking kan wijzen op vroege diabetes

Tandartsen en mondhygiënisten hebben een poortwachtersfunctie bij het ontstaan van suikerziekte. Want paradontitis, ernstige tandvleesontsteking, kan wijzen op diabetes mellitus in een vroeg stadium.

Onderzoeker Wijnand Teeuw is op 10 maart op dit onderwerp gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Diabetes wordt meestal pas na jaren vastgesteld omdat er in dat vroege stadium geen andere klachten zijn. Maar dan is het vaak al te laat en heeft de ontregelde bloedsuikerspiegel bloedvaten en organen aangetast.

Bloedsuikers

Teeuw heeft de bloedsuikerwaarden van mensen met paradontitis gemeten, na het nemen van een vingerprikje bloed. Hij onderzocht 313 mensen: 126 met een milde vorm, 78 met ernstige parodontitis en 109 patiënten zonder parodontitis. Bij 1 op de 5 mensen met ernstige tandvleesontsteking werden verhoogde bloedsuikers aangetroffen, wat duidt op diabetes. De patiënten waren daarvan niet op de hoogte.

Behandeling

Teeuws conclusie is dat tandartspraktijken een hele goede rol kunnen spelen in het signaleren van suikerziekte. Mensen bij wie er aanwijzingen zijn voor diabetes of het voorstadium daarvan kunnen zich dan via de huisarts verder laten onderzoeken, en als inderdaad de diagnose diabetes wordt gesteld, behandeling starten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top