ACTUEEL

Aantal tbc-besmettingen in Nederland toegenomen

Het aantal gevallen van tuberculose (tbc) in Europa is de afgelopen jaren gedaald, maar de medicijnresistentie onder patiënten neemt toe. Dat blijkt uit een maandag uitgebracht rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie Europa (WHO Europe) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Het aantal patiënten nam tussen 2011 en 2015 met 4,3 procent per jaar af. Ook eiste de ziekte jaarlijks 8,5 procent minder dodelijke slachtoffers. Ondanks deze daling blijft het aantal medicijnresistente patiënten in Europa stijgen. Geschat wordt dat één op de vijf nieuwe gevallen van medicijnresistente tuberculose (MDR-tbc) wereldwijd zich voordoet in onze regio.

In Nederland nam het aantal tbc-besmettingen juist wat toe. Volgens cijfers van het RIVM werd in 2016 bij 889 patiënten tuberculose vastgesteld. Dat is 3 procent meer dan in 2015 toen er 861 patiënten waren en 9 procent meer dan in 2014 (815). Multiresistente tuberculose (MDR-tbc) werd in 2016 bij 13 patiënten vastgesteld (tien in 2015).

"In Nederland is de verspreiding van tuberculose goed onder controle dankzij een goedwerkend systeem van tbc-opsporing en –behandeling", stelt KNCV Tuberculosefonds. "Maar in een tijdperk waarin mensen migreren en over de hele wereld reizen, blijft een goedwerkende en effectieve bestrijding van de grensoverschrijdende ziekte hard nodig."

Wereldwijd sterven er nog veel mensen aan tbc. "1,8 miljoen mensenlevens per jaar", zegt Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds. "Dat is onacceptabel voor een ziekte die goed te genezen is. (..) Onlangs zijn, voor het eerst in meer dan 40 jaar, nieuwe medicijnen beschikbaar gekomen voor de behandeling van MDR-tbc. Het komt er nu op aan om deze medicijnen op een veilige manier toe te passen, zodat geen nieuwe vormen van resistentie ontstaan."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top