ACTUEEL

Nederlanders zijn nog steeds sceptisch over gemeentezorg

Het vertrouwen in de decentralisaties maatschappelijke ondersteuning, ouderenzorg en jeugdhulp is licht gestegen, maar bijna de helft van de Nederlanders is nog steeds sceptisch. De waardering voor jeugdhulp en sociale wijkteams is het afgelopen jaar afgenomen.

Dit blijkt uit op Binnenlands Bestuur gepubliceerd onderzoek van I&O Research onder bijna elfduizend Nederlanders.

Het vertrouwen in positieve effecten van de decentralisaties groeide in 2016 licht: een op de vijf Nederlanders stelt dat de decentralisaties goed uitpakken. Het aandeel Nederlanders dat weinig vertrouwen heeft in positieve effecten van de decentralisaties is nog wel altijd ruim twee keer zo groot als het aantal Nederlanders dat er wel vertrouwen in heeft.

Jeugdhulp

De grootste ontevredenheid zit in de jeugdhulp. De waardering hiervoor daalde vorig jaar verder van gemiddeld een 7,6 in 2014 naar een 7 in 2016. Ook de waardering voor de sociale wijkteams daalde. De hulp die mensen van de wijkteams kregen, werd vorig jaar met een 6,6 beoordeeld. Een jaar eerder lag dat op een 6,7. 

I&O Research begon in december 2014 met de metingen, aan de vooravond van de decentralisatie van zorg, jeugd en participatie. Onderzoekers willen met het langlopende onderzoek het effect van de decentralisaties op de waardering van de geboden zorg en ondersteuning volgen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top