Gastvrijheid

UMCG leert mensen na transplantatie gezond te leven

Vijftig transplantatiepatiënten van het Universitair Medisch Centrum (UMCG) worden een week opgenomen in revalidatiecentrum Beatrixoord om een leefstijlprogramma te volgen. Met dit programma wil het UMCG patiënten ondersteunen om na transplantatie gezondheidsproblemen te voorkomen en gezond ouder te worden.

Het ziekenhuis betrekt bij de pilot patiënten die zes tot twaalf maanden geleden een long, lever of nier hebben gekregen in het UMCG. Gedurende een week worden fysieke testen afgenomen en wordt de levensstijl van de deelnemers onder de loep genomen. Na afloop gaan zij naar huis met nieuwe kennis over een gezonde leefstijl en hoe ze deze kunnen toepassen in het dagelijks leven. Ook krijgen ze een individueel afgestemd beweeg- en trainingsprogramma dat ze kunnen voortzetten onder begeleiding van een fysiotherapeut in de eigen regio.

Patiënten worden steeds ouder met hun donororgaan, maar kunnen volgens het UMCG wel te maken krijgen met secundaire gezondheidsproblemen. Hierbij valt te denken aan onder meer overgewicht, nieuw ontstane diabetes na transplantatie, botontkalking, maar ook psychologische problemen. Voldoende beweging, gezonde voeding en psychosociale ondersteuning zijn belangrijk om deze gezondheidsproblemen te voorkomen, stelt het ziekenhuis.

Oude beweegpatronen

"De behoefte aan leefstijlbegeleiding bij transplantatiepatiënten is groot", zegt Edwin van Adrichem, onderzoeker en fysiotherapeut in het UMCG. Patiënten blijven na transplantatie vaak "hangen" in hun oude beweegpatronen en komen regelmatig aan in gewicht. Bovendien vinden ze het moeilijk om de grenzen op te zoeken tijdens het trainen, omdat ze voor de transplantatie door orgaanfalen noodgedwongen vaak een lange periode inactief waren.

De deelnemers komen een half jaar na het volgen van het programma opnieuw naar Beatrixoord om te meten hoe ze ervoor staan. Dat levert volgens het UMCG niet alleen waardevolle informatie voor de deelnemers op, maar ook voor de behandelaars. De gegevens zullen worden gebruikt om de toegevoegde waarde van het programma te laten zien aan zorgverzekeraars. Als het aan het ziekenhuis ligt, wordt het een standaard onderdeel van de zorg na transplantatie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top