Tech

Zorg weer nummer 1 datalekken

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 2300 datalekken gemeld. Dat blijkt uit gegevens die de toezichthouder deze week heeft gepubliceerd. Bijna een derde van de meldingen kwam uit de zorgsector. Dat was in het vorige kwartaal ook al zo.

Het aantal meldingen lijkt ook toe te nemen. Ter vergelijking: over heel 2016 werden bijna 5500 datalekken gemeld.

De meeste meldingen kwamen uit de sector gezondheid en welzijn (27 procent), gevolgd door financiële dienstverlening (21 procent) en openbaar bestuur (20 procent). In 2016 kwam een derde van de meldingen uit de zorg en namen de financiële dienstverlening en openbaar bestuur respectievelijk 17 procent en 15 procent voor hun rekening.

Ransomware

In een kleine 4 procent van de meldingen lekten gegevens van 5000 mensen of meer. Het ging bijvoorbeeld om een besmetting met ransomware, waarbij mogelijk gegevens van 300.000 mensen zijn verspreid. Daaronder waren financiële gegevens en kopieën van identiteitsbewijzen.

Ook zijn via een klantportaal namen, adressen en burgerservicenummers van 480.000 mensen mogelijk zichtbaar geweest voor andere klanten. Het grootste aantal betrokkenen dat werd gemeld bij één datalek was 680.000. (ANP/Skipr)


1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Zijl

13 mei 2017

Ik hoop dat men eens een keer bewust wordt van de digitalisering. Ons ziekenhuis hoopt dat er een speler op de markt komt die wel voldoet aan de eisen van de huidige technologie. We hebben nu HiX en het is dramatisch! We zijn met een team naar de zorg & ict beurs geweest en dat gaf ons ook niet veel hoop. Wat een enorme lading aan bedrijven die overal een beetje doen en wat is dat slecht voor de gebruiksvriendelijkheid, infrastructuur & netwerk! Dan komt dit nieuws er ook nog eens overheen. Wat hoop ik en mijn bestuur dat deze (nep) digitalisering snel wordt opgelost.

Top