Finance

Europese Commissie onderzoekt dure kankermedicijnen

Geneesmiddelenfabrikant Aspen Pharma vraagt mogelijk veel te veel geld voor vijf levensreddende kankermedicijnen. De Europese Commissie onderzoekt of het Zuid-Afrikaanse bedrijf misbruik maakt van zijn dominante marktpositie, liet EU-commissaris Margrethe Vestager maandag weten.

Aspen verwierf de verkooprechten voor de betreffende medicijnen nadat het patent was verlopen en voerde enorme prijsverhogingen door. Mogelijk is dat niet gerechtvaardigd. Als de prijs van medicijnen plotseling met honderden procenten wordt verhoogd kijken we daarnaar, zegt Vestager. "In dit geval gaan we vaststellen of Aspen de concurrentieregels overtreedt door buitensporige prijzen te vragen."

De commissie heeft verder aanwijzingen dat het bedrijf dreigt de middelen in sommige EU-lidstaten niet meer aan te bieden. In sommige landen zijn ze al niet meer verkrijgbaar.

Thyrax

Aspen Pharma kwam begin 2016 ook in het nieuws vanwege een tekort van het schildkliermedicijn Thyrax. Doordat de farmaceut de productie van het middel verhuisde van Nederland naar Duitsland, kon Thyrax zeker een half jaar niet geproduceerd worden. Dit leverde problemen op voor de meer dan 300 duizend schildklierpatiënten in Nederland die het middel slikken. (Skipr/ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top