ACTUEEL

Folder moet vertrouwen in merkloos medicijn vergroten

Zeven van de tien medicijnen die patiënten op recept ophalen bij de apotheek, zijn merkloos. Patiënten en consumenten hebben er echter niet altijd vertrouwen in. Daarom ontwikkelde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een folder om vragen over generieke geneesmiddelen te beantwoorden.

Het (CBG) ontwikkelde de folder samen met tien patiëntenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en de Patiëntenfederatie Nederland. Apothekers, artsen en patiëntenorganisaties kunnen de folder kosteloos bestellen bij het CBG.

Over het wisselen van en naar merkloze medicijnen is veel discussie. Het preferentiebeleid, waarbij zorgverzekeraars alleen generieke middelen vergoeden uit de basisverzekering, bespaart kosten, maar wordt door artsen als te streng ervaren. En hoewel de generieke middelen dezelfde werkzame stoffen bevatten als de merkmedicijnen, zouden patiënten vaker bijwerkingen ervaren bij het wisselen.

'Niet iedere patiënt is hetzelfde'

CBG-beoordelaar en onderzoeker Yang Yu promoveert vrijdag op het thema. "Merkloze medicijnen kunnen veilig uitgewisseld worden", stelt zij. "Hetzelfde geldt voor merkloze medicijnen onderling."

Bert Leufkens, voorzitter van het CBG, beaamt dat mensen kunnen vertrouwen op generieke medicijnen. "Om dat vertrouwen te behouden is het belangrijk om de patiënt voor ogen te houden als er gewisseld wordt. Want: generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele medicijnen, maar niet iedere patiënt is hetzelfde. Minder wisselen, goede voorlichting en het bieden van een oplossing op maat als een patiënt klachten heeft: dit versterkt het vertrouwen in de medicijnen en het goede gebruik ervan."

Het CBG heeft de brochure gemaakt in samenwerking met 10 patiëntenorganisaties en in overleg met artsen en apothekers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top