ACTUEEL

IGZ plaatst Gelderse Vallei onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede voor een half jaar onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens IGZ is de bestuurbaarheid van het ziekenhuis in het geding vanwege een bestuurscrisis.

De samenwerking tussen de raad van bestuur en de medische staf loopt al een tijdje niet goed en nu is dus zelfs een crisis het gevolg. De medische staf heeft niet aan alle overleggen in het ziekenhuis deelgenomen, terwijl ook kwaliteit en veiligheid van de zorg op de agenda stonden, aldus de IGZ

Risico's

Dat brengt risico's met zich mee, vreest de inspectie. "De IGZ is van oordeel dat door deze bestuurscrisis de raad van bestuur niet voldoende verantwoordelijkheid kan nemen voor de kwaliteit en veiligheid van zorg."

De IGZ heeft tijdens diverse gesprekken met de raad van bestuur, raad van toezicht en het medisch stafbestuur gesproken over de besturing van de Gelderse Vallei. Reeds genomen maatregelen zijn volgens de IGZ "nog onvoldoende om goede zorg te garanderen"

Samenwerkingsproblemen

De Gelderse Vallei heeft de opdracht gekregen om de oorzaak van de samenwerkingsproblemen tussen raad van bestuur en medische staf te analyseren, meldt het ziekenhuis. Ook moet de Gelderse Vallei de raad van bestuur en raad van toezicht weer op sterkte brengen.

Het ziekenhuis zegt de eisen van de inspectie "zeer serieus" te nemen. Wander Blaauw, interimvoorzitter van de raad van bestuur: "Wij begrijpen dat we moeten laten zien dat bestuurlijke vernieuwing helpt om de organisatie weer in balans te krijgen, na een periode van problemen in de samenwerking. Wij zijn hard aan het werk zodat in de nieuwe situatie alles goed en ongestoord voortgang kan vinden. Met de medische staf zijn goede samenwerkingsafspraken gemaakt. Juist de kwaliteit van de patiëntenzorg heeft hierbij de hoogste prioriteit. Als er verbeteringen worden aangebracht in de samenwerking geeft dat nog meer focus op de patiëntenzorg."

Bezoeken

De IGZ beoordeelt tijdens de periode van verscherpt toezicht het plan van aanpak en voortgangsrapportages van het ziekenhuis. Dit doet de inspectie onder andere door het brengen van aangekondigde en onaangekondigde bezoeken.(ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

22 mei 2017

Kom op Wander, even doorpakken:). Zo moeilijk kan het toch niet zijn.

D.A.

6 juli 2017

Vooral wegblijven uit dit ziekenhuis. Complete chaos, zowel bestuurlijk als operationeel. Medische blunders aan de orde van de dag. De arrogantie is hier ongeveer uitgevonden. Mijden dit ziekenhuis !!!!

Top