Finance

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars steggelen over herstelbedden

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen willen meer herstelbedden voor ouderen die na een ziekenhuisbehandeling nog hulp nodig hebben. Zorgverzekeraars waarschuwen dat herstelbedden niet moeten worden ingezet om problemen op te lossen die ontstaan doordat ouderen te lang thuis blijven wonen. Dat schrijft de Volkskrant.

Volgens de NVZ is er dringend behoefte aan honderden herstelbedden. De ziekenhuizen zelf kampen met een beddentekort, doordat ouderen langer in het ziekenhuis liggen dan medisch noodzakelijk.

Ziekenhuizen en zorgorganisaties zijn daarom zelf al bezig om herstelzorg te organiseren, maar zij waarschuwen dat de vraag sneller stijgt dan het aanbod. In 2015 maakten 26.600 ouderen gebruik van een herstelbed, in 2016 waren dat er 29.300.

De zorgverzekeraars zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de inkoop van herstelzorg. Minister Schippers van Volksgezondheid stelde hiervoor 243 miljoen euro beschikbaar. De minister heeft de verzekeraars ook gevraagd om inzichtelijk maken hoeveel herstelbedden er per regio nodig zijn.

Zorgorganisaties zeggen dat ze van de verzekeraars te weinig geld krijgen voor herstelzorg. Dit terwijl een herstelbed een stuk goedkoper is dan een ziekenhuisbed; 126 euro per dag in plaats van 700 euro.

Zorgverzekeraars CZ en Menzis wijzen er in de Volkskrant op dat herstelzorg bedoeld is voor kort herstel. Zij willen niet dat deze vorm van zorg wordt ingezet om problemen te lossen die elders ontstaan, bijvoorbeeld doordat ouderen te lang zelfstandig blijven wonen. Daar zou een taak liggen voor de langdurige zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top