ACTUEEL

Ook Máxima Medisch Centrum gebruikte donorzaad van kliniek Karbaat

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven heeft jarenlang donorzaad gebruikt dat afkomstig was van de omstreden kliniek van vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat. Dit blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.

Het Máxima Medisch Centrum laat weten met name in de periode van 1985 tot 2004 zaad van Karbaats kliniek te hebben gebruikt. Om hoeveel vrouwen het gaat, is niet bekend, zo meldt Omroep Brabant.

Drie andere Brabantse ziekenhuizen geven aan niet met zekerheid te kunnen zeggen of ze zaad van Karbaats kliniek hebben gebruikt, maar dat de kans wel degelijk aanwezig is. Het gaat om het Elkerliek Ziekenhuis, ziekenhuis Bernhoven en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Eerder meldde vrouwenarts Henk Ruis van de (inmiddels gesloten kliniek) Geertgen dat hij ook vrouwen insemineerde met zaad van Karbaats kliniek. Uit onderzoek van het AD bleek dat Karbaat ook in zijn tijd bij het Zuiderziekenhuis in Rotterdam mogelijk kinderen heeft verwekt met zijn eigen zaad.

Karbaat gebruikte in zijn kliniek zijn eigen zaad zonder dit tegen de betrokken vrouwen te zeggen. Hieruit zijn zeker 19 kinderen voortgekomen. Andere donorkinderen vermoeden dat zij een nakomeling van hem zijn en hebben zich daarom tot het FIOM gewend voor verwantschapsonderzoek.

Bij het Máxima Medisch Centrum heeft één persoon gemeld met de vraag of ze een biologisch kind van Karbaat is, aldus Omroep Brabant.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top