ACTUEEL

'Zorginnovatie komt van buiten de ziekenhuismuren'

Innovatieve datatoepassingen stellen artsen in staat patiënten preciezer te behandelen. Toch zijn veel ziekenhuizen terughoudend. Initiatieven komen vooral van buiten de ziekenhuismuren, constateerde Nicky Hekster, technical leader healthcare & lifesciences bij IBM Benelux, op 13 juni tijdens het Skipr-event 'Duik in het big datameer' in Eindhoven.

Innovatie is moeilijk binnen de huidige wettelijke en financiële kaders van ziekenhuizen en richt zich voornamelijk op vernieuwing van bestaande processen, zegt Hekster. "Raden van bestuur zijn genoodzaakt zich met andere dingen bezig te houden, zoals het mijden van risico’s en het efficiënter en effectiever maken van de zorg. Maar daar kan technologie juist bij helpen."

Privacy

Ziekenhuizen bezitten grote hoeveelheden data die - gecombineerd met digitale intelligentie - kunnen helpen bij het opstellen van het klinisch pad van een nieuwe patiënt. Hekster: "Maar dan moeten ze wel bereid zijn om gegevens te delen. Dat betekent dat patiënten een deel van hun privacy moeten prijsgeven. Daarin moet de balans worden gezocht."

In de video hieronder licht hij dit verder toe:

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top