ACTUEEL

IGZ heft aanwijzing voor Gelre Ziekenhuizen op

Gelre Ziekenhuizen heeft de zorg op de locatie Zutphen vastgelegd in een aangepast zorgbeleidsplan. Daarmee voldoet het ziekenhuis aan de voorwaarden van de aanwijzing, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in april oplegde. De inspectie heft daarom de aanwijzing op.

De zorgen van de inspectie ontstonden nadat de raad van bestuur van Gelre aankondigde om de intensive care in Zutphen af te schalen tot high care. De IGZ vroeg zich met name af of er hierdoor nog wel voldoende zorg beschikbaar zou zijn.

Om die reden kreeg de raad van bestuur één maand om een zorgbeleidsplan schrijven dat past bij een ziekenhuis zonder intensive care. In het plan moest precies staan welke zorg de locatie Zutphen, als ziekenhuis zonder intensive care, aan welke groepen patiënten kon leveren en hoe daarover met patiënten, huisartsen en ambulancedienst werd gecommuniceerd.

Bevindingen

Begin mei 2017 heeft het ziekenhuis het ‘Zorgbeleidsplan HC/IC Gelre Ziekenhuizen locatie Zutphen’ aan de inspectie verstrekt. De inspectie heeft op locatie onderzocht of met deze versie van het zorgbeleidsplan aan de voorwaarden van de aanwijzing werd voldaan. Tijdens dit onderzoek heeft het ziekenhuis het zorgbeleidsplan op enkele onderdelen gewijzigd.

Het bestuur heeft wat de inspectie betreft voldoende duidelijk gemaakt welke zorg het ziekenhuis in Zutphen nog kan leveren zonder intensive care. Wel benadrukt de inspectie dat de zorgverlening volgens het zorgbeleidsplan aangeboden moet worden. Ook benadrukt de inspectie dat zij ervan uit gaat dat het zorgbeleidsplan als dat nodig is wordt bijgesteld. Dit is voor de raad van bestuur en voor alle zorgverleners belangrijk om goede zorg te kunnen blijven leveren. De inspectie zal beide aspecten, dus zowel het werken volgens het zorgbeleidsplan als het tijdig bijstellen van het zorgbeleidsplan bij nieuwe ontwikkelingen, nauwlettend volgen.

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top