ACTUEEL

Nieuwe richtlijn voor brandwondenzorg buiten centra

Brandwondenzorg Nederland heeft een richtlijn ontwikkeld voor zorg buiten de brandwondencentra. Daarin staan aanbevelingen voor de zorg voor patiënten met brandwonden, van de behandeling tot en met de nazorg.

Jaarlijks melden 80 duizend mensen zich met brandwonden bij de huisarts, huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Patiënten met de meest ernstige wonden worden doorverwezen naar één van de gespecialiseerde brandwondencentra in Groningen, Beverwijk of Rotterdam. Patiënten met kleinere brandwonden worden behandeld buiten de brandwondencentra.

Standaardisatie

"De zorg en behandeling van brandwondenpatiënten buiten de brandwondencentra blijkt per praktijk en ziekenhuis te verschillen", zegt projectleider Kees Hoogewerf. De nieuwe richtlijn moet zorgen voor standaardisatie van de brandwondenzorg. "De drie brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting (Brandwondenzorg Nederland) streven naar uniforme opvang en zorg voor brandwondenpatiënten, ongeacht waar en door wie zij behandeld worden." 

De richtlijn bevat onder meer aanbevelingen over wondbehandeling, pijnmanagement en nazorg. "Maar ook over andere belangrijke zaken zoals wanneer een patiënt eventueel alsnog doorverwezen moet worden naar meer specialistische zorg", aldus Hoogewerf.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top