ACTUEEL

Uitgekleed plan Obamacare sneuvelt in Senaat

Een uitgekleed plan om delen van de Amerikaanse zorgverzekering Obamacare te vervangen heeft het vrijdag in de Senaat niet gehaald. Een meerderheid stemde na urenlang beraad tegen het voorstel dat donderdag door de Republikeinen was gedaan.

In de stemming bleken drie Republikeinen de kant van de Democraten te hebben gekozen door tegen te stemmen. Het voorstel werd daardoor met 51 tegen 49 stemmen weggestemd. De Republikeinse senatoren die tegen het voorstel stemden waren John McCain, Susan Collins en Lisa Murkowski.

Klap

Het sneuvelen van het voorstel betekent een klap voor president Donald Trump. Het afschaffen van Obamacare was een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes. Eerder deze week haalden twee wetsvoorstellen voor een uitgebreidere vervanging van Obamacare het ook al niet.

Trump reageerde vrijdag zoals gebruikelijk via Twitter, met de opmerking: "3 Republikeinen en 48 Democraten lieten het Amerikaanse volk in de steek. Zoals ik al vanaf het begin zei, laat Obamacare imploderen, en handel dan. Kijk!"

Prestatie

De zorgwet Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare, zorgde onder andere dat 20 miljoen Amerikanen een ziektekostenverzekering kregen. Het is de belangrijkste binnenlandse prestatie van voormalig president Barack Obama.(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top