ACTUEEL

Natuurgenezer werkt door ondanks vervolging

De Duitse natuurgenezer Klaus Ross, die wordt vervolgd voor de dood van drie patiënten, behandelt in het Duitse Brüggen nog steeds mensen die lijden aan kanker, aldus de krant Rheinische Post. In de praktijk, dichtbij de Nederlandse grens, gebruikt hij experimentele stoffen die beter zouden aanslaan dan een chemokuur.

Ross kreeg een beroepsverbod, maar zijn licentie zou hij hebben behouden. De Duitse regering werkt aan strengere eisen voor een betere bescherming van patiënten tegen kwakzalvers. Aanleiding was de dood van drie patiënten van Ross uit Nederland en België. Zij overleden vorig jaar juli tijdens hun behandeling. Voor het tot een veroordeling komt, moet eerst meer duidelijk worden over zijn aandeel in hun dood.

De bestaande wetgeving in Duitsland dateert nog van voor de Tweede Wereldoorlog: om als alternatief arts te mogen werken is een middelbareschooldiploma voldoende.

Landelijk Meldpunt Zorg

In Nederland kreeg het Landelijk Meldpunt Zorg een jaar geleden vijftien klachten over Ross. Wanneer de patiënt of de nabestaanden daar toestemming voor gaven, zijn deze klachten doorgegeven aan het Duitse Openbaar Ministerie, aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg waar het meldpunt onderdeel van is. Na augustus 2016 zijn er bij de inspectie geen nieuwe klachten meer binnengekomen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

16 augustus 2017

Lijkt mij moeilijk aan te tonen of een kankerpatiënt overleed aan de behandeling en niet aan kanker. Als een patiënt in de reguliere zorg uiteindelijk bezwijkt aan de bijwerkingen van de bestralingen en chemokuren dan noemen we dat sterven aan kanker. Bij alternatieve/complementaire geneeskunde niet, dan heet het sterven aan toediening van experimentele middelen.

Top