ACTUEEL

Erasmus MC en Rijndam starten centrum voor osseointegratie

Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en Rijndam Orthopedietechniek gaan samenwerken op het gebied van behandeling van mensen met een amputatie. Het Osseointegratie Centrum Rotterdam richt zich op een nieuwe prothesetechniek, waarbij een klikprothese wordt verbonden met het bot. Hierdoor is geen kokerprothese meer nodig.

Het operatieve deel van de behandeling vindt plaats in het Erasmus MC. Bij Rijndam Revalidatie leren patiënten vervolgens lopen met de nieuwe prothese. De instelling en aanpassing van de prothese gebeurt door Rijndam Orthopedietechniek. Revalidatiearts Marieke Paping: "De klikprothese zorgt ten opzichte van een kokerprothese voor minder pijn, toename van mobiliteit, verhoging van zitcomfort en komt het de kwaliteit van leven, participatie en gezonde leefstijl ten goede."

Infecties

Uit onderzoek blijkt dat er bij osseointegratie nauwelijks infecties ontstaan, schrijven de zorginstellingen in een gezamenlijk persbericht. "Wel moeten de patiënten worden gescreend", zegt traumachirurg Oscar van Waes. Onder meer diabetes en roken kunnen een reden zijn om niet voor deze techniek te kiezen.

Osseointegratie wordt momenteel in een beperkt aantal landen aangeboden. Het Osseointegratie Centrum Rotterdam werkt samen met the Osseointegration group of Australia in Sydney en het RadboudUMC in Nijmegen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top