ACTUEEL

Zorginitiatieven voor oudere migranten zijn cultuurspecifiek

In Nederland richten zo’n honderd woon- en zorginitiatieven zich op oudere migranten. Dit blijkt uit een verkenning van het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS), uitgevoerd met het Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

De initiatieven zijn verspreid over het land en bestaan voornamelijk uit cultuurspecifieke woongroepen. De initiatieven richten zich op één doelgroep met een afgebakende migratieachtergrond, bijvoorbeeld op ouderen van Surinaamse of Molukse komaf. Van interculturele initiatieven is nauwelijks sprake. KIS-onderzoeker Marian van der Klein: "Het is onduidelijk of dat voortkomt uit een bepaalde visie of onbewust zo is gegroeid."

De meeste woongroepen bevinden zich in Amsterdam en Den Haag. In de hoofdstad zijn relatief veel woongroepen voor Surinamers. Er is een woongroep voor Turkse Nederlanders en eentje voor Marokkaanse Nederlanders. Iin Den Haag bevinden zich veel woongroepen voor Indische Nederlanders en Hindoestaanse Nederlanders. In Rotterdam varieert de doelgroep van Chinese Nederlanders, via Kaapverdiaanse Nederlanders tot Surinaams-Javaanse. In een verpleeghuis in de Maasstad woont zelfs een mix van Hindoestaanse, Afro-Caribische, Turkse en Marokkaanse Nederlanders.

Levende lijst

De onderzoekers hebben naar eigen zeggen "een levende lijst" opgesteld met woongroepen, verpleeghuizen en aanbieders van thuiszorg en dagbesteding. Bovendien is de lijst een momentopname, want het aantal (woon)zorginitiatieven dat zich richt op ouderen met een migratieachtergrond blijft toenemen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top