ACTUEEL

Kinderartsen luiden noodklok over kwakzwalvers

Nederlandse kinderartsen maken zich grote zorgen over kwakzalverij bij alternatieve geneeskundigen die kinderen behandelen. Uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) blijkt dat er de afgelopen tweeënhalf jaar zestien zeer ernstige incidenten zijn geweest, variërend van een ondervoede baby tot een kind dat een stuk darm moet missen.

Nederlandse kinderartsen brengen sinds tweeënhalf jaar systematisch de nadelige effecten van alternatieve geneeswijzen bij kinderen in kaart. Dit gebeurt via het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK). Dit heeft geresulteerd in een lijst met incidenten die op dinsdag 5 september in TV-programma Brandpunt aan de orde kwamen.

De lijst geeft volgens de kinderartsen nu al aanleiding om alternatieve genezers die geen medische achtergrond hebben, te verbieden kinderen tot twaalf jaar oud te behandelen.(ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

6 september 2017

Ja, de reguliere kinderartsen noemen alles buiten hun eigen beroepsgroep kwakzalverij. Om te bewijzen dat alleen zij betrouwbaar zijn brengen zij sinds tweeënhalf jaar systematisch de nadelige effecten van alternatieve geneeswijzen bij kinderen in kaart. Zij hebben er zelfs een signalerings-centrum voor, en hebben al 16 zeer ernstige incidenten ontdekt in 2 jaar tijd.
Dat er jaarlijks ca. 1500 dodelijke medischefouten slachtoffers vallen in Nederlandse ziekenhuizen daar heeft men het natuurlijk niet over. Daar zijn ook kinderen bij. Een beetje hand in eigen boezem en nederigheid kan daarom geen kwaad. Gedurende 17 jaar kwamen mijn vrouw en ondergetekende steeds in allerlei kinderziekenhuizen voor onze chronisch zieke gehandicapte dochter. Ons vertrouwen in reguliere artsen (van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) was lang niet bij iedereen groot. Uiteindelijk kozen we binnen de reguliere zorg volgens ons daaruit de beste arts, aangevuld (complementair) met volgens ons de beste behandelaar uit het complementaire circuit. Keuzevrijheid voor ouders is van het grootste belang, al is dit misschien tegen de zin in van kinderartsen.

Top