Finance

Eigen risico naar 400 euro, onderhandelaars zwijgen

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar naar 400 euro. Ook de premie gaat omhoog is de verwachting. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag flink zal toenemen. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover woensdag in De Telegraaf. De cijfers komen naar buiten op Prinsjesdag als het demissionaire kabinet de begroting voor volgend jaar presenteert.

De stijging van het eigen risico komt hoofdzakelijk door de verwachte loonstijging in de zorg. Het eigen risico ligt nu op 385 euro. Vorig jaar steeg het eigen risico niet, maar de jaren daarvoor wel met 10 of 15 euro per jaar.

De zorgpremie zal volgens ramingen stijgen met ongeveer 6 euro per maand. Dat kan nog veranderen. Het kan nog een euro meer of minder worden. De zorgverzekeraars stellen de premie in het najaar vast.

De zorgtoeslag zal met zo'n 130 euro groeien. De helft hiervan is automatische compensatie. De andere 65 euro is het gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

Afschaffen

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil het eigen risico afschaffen of verlagen. Van de partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) die praten over een nieuw kabinet pleiten CDA en ChristenUnie voor een forse verlaging van het eigen risico.

Patiëntenfederatie Nederland, een koepel van patiëntenorganisaties, vindt de maatregel onaanvaardbaar. "Mensen kunnen de zorgkosten vaak nu al niet meer ophoesten. Nu het eigen risico verhogen en tevens de zorgverzekering laten stijgen leidt tot mijden van zorg", stelt de organisatie.

De belangenbehartiger roept de Tweede Kamer op "dit onzalige plan" bij de begroting van tafel te halen en "liefst nog eerder".' De federatie wijst erop dat veel politieke partijen hebben aangegeven dat het eigen risico juist omlaag moet.

'Middeninkomens de klos'

Mensen met een middeninkomen, die nét iets te veel verdienen voor een zorgtoeslag, zijn straks de klos door de stijging van de zorgkosten, waarschuwt ouderenorganisatie ANBO. "In deze tijden van economische groei moeten alle mensen hun besteedbaar inkomen zien groeien. Gezinnen en alleenstaanden die net boven de toeslaggrens zitten en veel zorg gebruiken, betalen de laatste jaren steeds meer zelf. Terwijl hun inkomen niet meestijgt'', reageert ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Het nieuwe kabinet moet volgens Den Haan breken met "ad-hocoplossingen'' en opnieuw naar de financiering kijken. "De zorg moet voor iederéén betaalbaar blijven''.

Onderhandelaars zwijgen

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zwijgen in alle toonaarden over de mogelijke verhoging van het eigen risico in de zorg. Geen van de vier partijleiders wilde woensdag voorafgaand aan het formatieoverleg reageren op de berichtgeving. CU-voorman Gert-Jan Segers was nog het meest toeschietelijk en zei "met het verkiezingsprogramma onder de arm'' naar binnen te lopen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top