Tech

Robot Kymo bereidt chemotherapie bij OLVG

De chemotherapie van patiënten van het OLVG in Amsterdam wordt voortaan niet meer bereid door apothekersassistenten maar door een cytostaticarobot. Met deze geavanceerde robot wordt de bereiding van chemo nog nauwkeuriger en het werken voor apothekersassistenten veiliger, stelt het OLVG.

Het OLVG is het eerste ziekenhuis in de Benelux en een van de vijftig ziekenhuizen ter wereld die met de robot gaat werken. De assistenten en ziekenhuisapothekers van het OLVG hebben de robot een naam gegeven: Kymo. Deze naam komt uit een periode dat een apothekersassistente van het OLVG in de Verenigde Staten internationale kampen voor tieners met kanker begeleidde. De kinderen hadden het altijd over "my Kymo" waarmee ze hun chemo bedoelden.

Het bereiden van chemo is een arbeidsintensieve klus en vergt zeer veel nauwkeurigheid. De robot kan het werk grotendeels overnemen waardoor de apothekersassistenten meer tijd krijgen voor complexere bereidingen. Volgens ziekenhuisapotheker Mirjam Crul werkt de robot gravimetrisch. "Dat betekent dat weging van flacons, zakken en vloeistof plaatsvindt in een nauwkeurige balans. Ook worden alle flacons individueel geïdentificeerd door middel van hoogtesensoren en fotoherkenning."

Andere manier van werken

Voor de apothekersassistenten en apothekers betekent de komst van de robot een andere manier van werken. De afgelopen maanden hebben de assistenten een intensieve training gevolgd. Apothekersassistente Karima Chichaoui: "Tijdens de training hebben we alles over de robot geleerd. De robot verkleint de kans op blootstelling aan chemotherapie en geeft ons meer tijd voor complexere bereidingen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top