ACTUEEL

Patiëntenfederatie: wat doet de rest nu?

Patiëntenfederatie Nederland noemt de verlaging van de premie van de basisverzekering en het eigen risico bij zorgverzekeraar DSW heel verrassend. "DSW zet altijd de trend, de rest van de verzekeraars volgen. Wij vragen ons vooral af wat zij nu gaan doen. Zij kunnen nu moeilijk zeggen, bij ons gaat de premie omhoog'', stelt Thom Meens van de patiëntenorganisatie.

Hij wijst erop dat DSW-topman Chris Oomen dik een maand geleden nog zei dat verzekerden rekening moeten houden met een hogere zorgpremie volgend jaar. Dat kwam door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro, waardoor de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog zou gaan.

De Patiëntenfederatie is ook benieuwd hoe DSW de lagere zorgpremie gaat betalen. "Doen ze dit uit eigen zak? Wij zijn vooral benieuwd hoe de andere zorgverzekeraars dit gaan oplossen", aldus Meens.

'Niet gezegd dat zorgpremie overal daalt'

Dat DSW zowel de basispremie als het eigen risico verlaagt, betekent niet automatisch dat anderen dat ook zullen doen. Feit blijft dat de zorgkosten stijgen, ook al gaat dat wellicht minder hard dan gedacht. Welke weerslag dat heeft op de premie kan per verzekeraar sterk verschillen, aldus een woordvoerder van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Wat de zorgpremie betreft maakt elke verzekeraar zijn eigen afweging, gebaseerd op de eigen financiële situatie, aldus de zegsman. "Ik weet niet precies waar DSW zich op baseert, en ik heb ook geen idee wat andere verzekeraars wel of niet kunnen doen", zei hij. Verder benadrukt ZN dat de hoogte van het eigen risico een politiek besluit is, al kunnen verzekeraars onder bepaalde voorwaarden wel korting geven.

Rekenen

De drie grote concurrenten van zorgverzekeraar DSW houden ondertussen hun kaken stijf op elkaar over de hoogte van de nieuwe zorgpremies voor 2018. Wanneer ze hier precies mee naar buiten komen is ook nog onbekend, blijkt uit een rondgang.

"Wij zijn nog aan het rekenen. We hebben notitie genomen van de verlaging bij DSW, maar wij varen onze eigen koers'', zegt een woordvoerder van Menzis, een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland. Zilveren Kruis zegt de hele maand oktober nog nodig te hebben om de nieuwe premie te berekenen. Ook bij CZ zijn ze nog volop aan het rekenen. Daarbij wordt volgens een woordvoerster onder meer gekeken naar de concurrentie en in hoeverre financiële reserves ingezet kunnen worden om de premie te dempen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

27 september 2017

Ook interessant is om te weten dat DSW in vergelijking sowieso al laag met de premiehoogte zit. Minder keuzes in soorten polissen, meer eenvoud.

Top