ACTUEEL

'Abortuszorg onder druk na vertrek Casa-bestuurder'

Bestuursvoorzitter Ron Leenders van de in problemen geraakte Stichting Casa Klinieken is opgestapt. Een doorstart van de failliete koepelorganisatie die de abortuszorg veilig had moeten stellen zou daarmee in het geding zijn. Dat concluderen radioprogramma Argos en onderzoekswebsite Follow the Money (FTM).

Casa voert de helft van alle abortussen in Nederland uit. Zeven van de vijftien abortusklinieken in Nederland vallen onder de paraplu van de stichting. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar fraude met declaraties voor medisch specialistische zorg.

“Leenders is niet meer in functie. Hij heeft besloten zijn functie neer te leggen'', liet voorzitter Ton Horn van de raad van toezicht van Casa weten aan Argos en FTM. “Hij is zelf tot de conclusie gekomen dat hij op dit moment niet de man is die de organisatie kan leiden.''

Casa heeft zich gespecialiseerd in zwangerschapsafbrekingen vanaf achttien weken. Behandelingen kunnen niet meer bij Casa worden uitgevoerd, omdat artsen op non-actief staan of zich ziek hebben gemeld. Skipr tekende eerder al signalen op dat de overige abortusklinieken te maken hebben met een forse toestroom van vrouwen door de problemen bij Casa. Volgens abortusarts Frans Bocken is de patiëntveiligheid in het geding

"Het is druk, maar het gaat," zegt directeur Leo Querido op 6 oktober in Het Parool. "Maar het is hap-snap-beleid. Als we morgen horen dat de Casa-klinieken sluiten, dan kunnen we dingen anders organiseren. Maar nu weten we helemaal niet hoe het verder gaat en hoe lang het duurt. We ploeteren door.Voor mijn part neemt minister Schippers de leiding over bij Casa en reorganiseert het." (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top