ACTUEEL

Veel meer meldingen van kindermishandeling in Zuid-Holland

Het aantal meldingen van kindermishandeling in de provincie Zuid-Holland is explosief toegenomen. In politieregio Holland-Midden moet extra personeel worden aangenomen om de meldingen te verwerken. In Zwijndrecht wordt 100.000 euro geïnvesteerd in een programma om kindermishandeling tegen te gaan.

Voor de gemeentes Alphen, Gouda, Duin- en Bollenstreek en Leiden (allen regio Holland-Midden) moet organisatie Veilig Thuis 8 fte extra personeel aannemen, zo schrijft het AD. Dat komt omdat de hoeveelheid meldingen vorig jaar is gestegen naar 3250. Voor dit jaar zijn het er al bijna 3000. Dat betekent een groei met ongeveer een vijfde.

Verbeteringen

Veilig Thuis heeft afgelopen voorjaar van de landelijke Inspectie Jeugdzorg en Gezondheidszorg te horen gekregen dat verbeteringen nodig zijn. De wachtlijsten zijn inmiddels weggewerkt. 

Vermoedens

Volgens cijfers van het CBS kent Zwijndrecht het hoogste percentage kinderen dat mishandeld wordt in Nederland. Vorig jaar was dat 3,14 procent. Waarom dat percentage zo hoog is, is onduidelijk. De gemeente veronderstelt dat Zwijndrechtenaren relatief makkelijk vermoedens van mishandeling melden. Toch wordt er een ambtenaar aangesteld om professionals te stimuleren melding te doen en kindermishandeling bespreekbaar te maken. 

Preventie

Het is voor de gemeente een reden om een preventieprogramma te starten dat zich richt op lager opgeleide vrouwen. Zij krijgen intensieve begeleiding van een jeugdverpleegkundige. Die begint al tijdens de zwangerschap en duurt tot het kind twee jaar is. Daarnaast worden verslaafde en verstandelijk gehandicapte vrouwen begeleid om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top