ACTUEEL

Eerste Kamer wil uitleg over dubbele ministers

De Eerste Kamer wil opheldering van premier Mark Rutte over de voorgenomen benoemingen van meerdere ministers op hetzelfde ministerie. Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) schrijft in een woensdag verschenen brief dat het strijdig is met de Grondwet om meer dan één iemand aan te stellen als hoofd van een ministerie. In het nieuwe kabinet krijgen drie departementen twee ministers, waaronder Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Broekers-Knol wil weten wie in de komende kabinetsperiode de baas wordt op de departementen. "Staatsrechtelijk is van belang dat duidelijk is welke van de twee ministers op de drie genoemde ministeries belast wordt met de leiding van het ministerie'', aldus Broekers-Knol. "In dit verband is het eerste lid van artikel 44 Grondwet van belang dat als volgt luidt: Bij koninklijk besluit worden ministeries ingesteld. Zijn staan onder leiding van ministers."

Broekers-Knol hoopt dat donderdag bij de officiële benoeming van de bewindslieden duidelijk wordt vastgelegd wie de leiding krijgt over de drie departementen.

CDA'er Hugo de Jonge is voorgedragen als minister van VWS belast met langdurige zorg. VVD'er Bruno Bruins gaat zich op het ministerie bezighouden met ziekenhuiszorg en sport. 

Rutte liet vorige week weten dat van de zestien ministers in zijn kabinet er vier zonder portefeuille zullen zijn, zoals dat heet. Dat betekent dat deze bewindslieden dus formeel geen leiding hebben over een departement.

Volgens de Volkskrant wordt Bruins de minister zonder portefeuille op VWS. De eindverantwoordelijkheid voor het ministerie komt bij De Jonge te liggen, aldus de krant. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top