Tech

Online therapie vermindert vermoeidheidsklachten na kanker

Online begeleiding door een psycholoog of een fysiotherapeut helpt bij het verminderen van ernstige chronische vermoeidheidsklachten na kanker. Dit blijkt uit onderzoek van het Helen Dowling Instituut (HDI), gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research.

Het onderzoek richtte zich op twee vormen van online begeleiding: een door psychologen begeleid programma gericht op het veranderen van gedrag en opvattingen in relatie tot stress en vermoeidheid, en een door fysiotherapeuten begeleid programma gericht op het vinden van een goede balans in activiteiten en beweging. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een bewegingsmeter en een smartphone die online feedback geeft op het bewegingspatroon. De mensen die één van deze programma’s volgden hadden uiteindelijk minder vermoeidheidsklachten dan de mensen in de controlegroep, zo blijkt uit het onderzoek.

Ernstige vermoeidheid is volgens het HDI een van de meest voorkomende klachten na kanker. Ongeveer 20 tot 40 procent van de mensen die de kankerbehandelingen succesvol heeft afgerond kampt hiermee. Vermoeidheid na kanker treedt plotseling op, meestal niet als gevolg van inspanning. Daarnaast wordt de vermoeidheid vaak als extreem ervaren, lijkt het op uitputting en is de herstelperiode langer dan na een 'normale' vermoeidheid. De vermoeidheid is daarmee heel beperkend in onder meer werk en relaties met anderen, aldus het HDI.

Psychologische therapieën en programma’s gericht op beweging zijn volgens het instituut effectief bij de aanpak van de vermoeidheid. Voor de groep die het betreft kan reizen naar een zorginstelling echter een hele opgave zijn. "Online interventies zijn veelbelovend omdat de behandeling geheel thuis gevolgd kan worden", aldus onderzoeker Fieke Bruggeman-Everts.  

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project Fitter na kanker en is gefinancierd door het Alpe d’Huzes/KWF-fonds. 

---

Wat zijn nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie, die de aanjagers zijn voor verhogen van kwaliteit van zorg en zorgefficiency (kostenbeheersing)? e-Health Convention is innovation in cure, care & technology. Een interactieve congresdag met in totaal zo'n 25 sessies van interviews, presentaties, debatten en een info-lounge met live demo's van innovaties. Kijk hier voor het volledige programma.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top