Finance

Afschaffing eigen risico in 'regeerakkoord' linkse partijen

De drie linkse oppositiepartijen in Den Haag presenteren dinsdag een alternatief plan voor het regeerakkoord van Rutte III. GroenLinks, SP en de PvdA stellen onder meer voor het eigen risico in de zorg te schrappen, iets waar ze tijdens de verkiezingscampagne al voor pleitten. Dit zou betaald moeten worden door de voorgenomen hervorming van de inkomstenbelasting - waarbij er nog maar twee schijven zouden overblijven in plaats van de huidige vier - te schrappen.

Onder de leus 'Mensen boven multinationals' komen de drie partijen dinsdag met zes alternatieven voor de plannen van het nieuwe kabinet. De oppositiepartijen pleiten naast afschaffing van het eigen risico voor het schrappen van de verhoging van het lage btw-tarief. Ook stellen ze voor de winstbelasting voor multinationals niet te verlagen. Verder willen ze betere betaling voor onder meer agenten, docenten en militairen, gefinancierd met een extra belasting op banken.

Met hun eigen plannen willen de partijen laten zien "dat andere keuzes echt mogelijk zijn", zeggen partijleiders Jesse Klaver (GL), Emile Roemer (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA).

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over het regeerakkoord van Rutte III. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top