ACTUEEL

Maagzuurremmer meest voorgeschreven geneesmiddel

Zo’n zeventig procent van de Nederlanders kreeg in 2016 minstens één geneesmiddel voorgeschreven. Onder de mensen van 85 jaar en ouder was dat 97 procent. Maagzuurremmers zijn het meest voorgeschreven geneesmiddel in de huisartsenpraktijk, net als in de afgelopen jaren.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL.

Maagzuurremmers worden gebruikt tegen brandend maagzuur, maar ook om te voorkomen dat er maagklachten ontstaan bij gebruik van andere veelgebruikte medicijnen, zoals ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). Deze pijnstillers staan, evenals cholesterolverlagers, ook in de top drie van meest voorgeschreven geneesmiddelen.

De cijfers geven inzicht in het voorschrijven van geneesmiddelen. Of deze middelen ook daadwerkelijk worden gebruikt blijkt niet uit de gegevens, aldus het NIVEL.

Huisartsbezoek

Nederlanders gaan vaker naar de huisarts, constateerde het onderzoeksinstituut eerder deze maand.  In 2016 bezocht ruim driekwart van de Nederlanders de huisarts. Voornamelijk ouderen boven de 65 jaar en kinderen onder de 4 jaar gaan naar de huisartsenpraktijk.

Het gemiddeld aantal huiartsbezoeken laat al enkele jaren een lichte stijging zien. Ook ziet NIVEL een toename in het aantal lange consulten en het aantal telefonische consulten.           

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top