ACTUEEL

Wetenschappers bekritiseren Ziekenhuis Top 100

Wederom is er kritiek op de AD Ziekenhuis Top 100. Armand Girbes, hoogleraar intensivecare geneeskunde aan het VUmc en Luc Pluijmen, gezondheidswetenschapper en zelfstandig adviseur, vinden dat het Algemeen Dagblad er mee moet stoppen. De lijst leidt niet tot betere zorg, maar leidt er juist vanaf. Zij vinden dat het overzicht zijn functie heeft verloren.

Dit schrijven zij op 14 november in journalistenvakblad Villamedia. De lijst van het AD is begin november gepubliceerd. Girbes en Pluijmen vinden dat zorgbestuurders en managers zich teveel blind staren op een behaalde plek in de Top 100 en niet meer kijken naar de essentie van een ziekenhuis: het leveren van zórg.

Vinkjes

De ziekenhuisranglijst baseert zich op keurmerken en ‘groene vinkjes’ die geen wetenschappelijke onderbouwing hebben, betogen de wetenschappers. Bovendien wil de zorg juist af van alle afvinklijstjes. Goede ziekenhuiszorg is te complex om vast te leggen in een paar eenvoudige indicatoren. Het is dan ook te plat om ziekenhuizen te testen in het verlengde van snackbars, haringen en oliebollen.

Registreren

Girbes en Pluijmen doen ook een oproep aan de ziekenhuizen. Hoge noteringen worden met trots gecommuniceerd. Dat zou de instellingen niet passen. Overigens pleiten de wetenschappers niet voor het stoppen van meten en registreren. “Het meten én bespreken van een beperkt aantal indicatoren kan wel degelijk leiden tot verbeterinformatie en verbetering van zorg. Het stimuleert om een continu lerende organisatie te zijn waar mensen elkaar aanspreken om steeds beter te worden. Maar voor het ranken van ziekenhuizen, of voor het bepalen van al of niet inkopen van zorg zijn deze indicatoren ongeschikt”, schrijven zij in hun opiniestuk.

Gegevens

Het AD licht via haar website toe hoe de Ziekenhuis Top 100 tot stand komt. Dat gebeurt op basis van gegevens van de Nederlandse ziekenhuizen, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Zorginstituut Nederland (ZiN). Onderzoeksbureau MediQuest heeft de gegevens aangeleverd en gecontroleerd.“Kritische ogen dwingen tot verbeteringen. Dat is het effect van openbaarheid”, stelt de krant in de toelichting.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Henk Bremer

17 november 2017

16-11 is de uitslag bekendgemaakt van de meest gastvrije zorginstellingen van Nederland. Hierin worden zowel de ervaringen van zorgontvanger en zorgverlener aan onderzocht. Zorginstellingen ontvangen hiervoor sterren naar mate van de kwaliteit die geleverd wordt overzichtelijker en transparanter. Zie www.gastvrijezorgmetsterren.nl.

Top