Finance

Nederland en België investeren samen in zorgonderzoek

ZonMw en het Belgische Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) gaan samen 6 miljoen euro investeren in vergelijkende, praktijkgerichte klinische studies. Hiertoe hebben zij op 30 november een overeenkomst getekend.

Het samenwerkingsverband krijgt de naam BeNeFIT (Belgium-Netherlands Funding of International Trials). Het geld uit de BeNeFIT-pot is bestemd voor Belgische en Nederlandse instellingen die samen niet-commercieel praktijkgericht onderzoek uitvoeren, relevant voor patiënten, zorgverleners en beleidsmakers in beide landen.

ZonMw en KCE besloten de krachten te bundelen omdat veel onderzoeksvragen relevant zijn voor de gezondheidszorg in beide landen. Ook kunnen klinische studies door samen te werken sneller en efficiënter worden uitgevoerd, aldus ZonMw.

Doelmatig

Volgens ZonMw wordt de doelmatigheid van bestaande interventies in de gezondheidszorg nog onvoldoende in klinische studies vergeleken. "Bovendien is veel onderzoek niet praktijkgericht, waardoor de resultaten niet onmiddellijk bruikbaar zijn in de dagelijkse medische praktijk. Vergelijkende, praktijkgerichte studies dragen bij tot een betere patiëntenzorg en een efficiënter gebruik van publieke middelen."

Vanaf januari 2018 kunnen Belgische en Nederlandse onderzoekers gezamenlijke studievoorstellen indienen. De definitieve, ook weer gezamenlijke en gecentraliseerde selectie van de ingediende voorstellen, wordt in juni 2019 bekendgemaakt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top