ACTUEEL

OM eist weer straf tegen Heringa voor hulp bij dood moeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de derde keer een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen Albert Heringa vanwege hulp bij de zelfdoding van zijn 99-jarige moeder. Volgens het OM mag de 75-jarige Heringa zich niet beroepen op overmacht en waren er vanwege de ouderdomsklachten, aandoeningen en doodswens van zijn moeder aanknopingspunten om een arts te zoeken voor euthanasie.

De strafzaak tegen Heringa wordt opnieuw beoordeeld door het gerechtshof, nu in Den Bosch, na een besluit van de Hoge Raad. Heringa werd tot dusver nooit gestraft voor de hulp bij de zelfgekozen dood van zijn moeder. Volgens de Hoge Raad heeft het gerechtshof in Arnhem de laatste keer te makkelijk het beroep op noodtoestand gehonoreerd, omdat er geen arts was te vinden.

De aanklager twijfelt niet aan de integere drijfveren van Heringa, maar vindt wel dat hij straf verdient omdat hij zijn eigen weg is gegaan, zei ze maandag in Den Bosch. Heringa meent vooral dat het OM de strafzaak tegen hem koste wat kost probeert te winnen. De strafwet tegen hulp bij zelfdoding is volgens hem achterhaald en past niet bij de huidige opvattingen in de samenleving.

Zijn moeder was het schoolvoorbeeld van een voltooid leven, zei hij. De kwaaltjes waar ze last van had, waren volgens hem onvoldoende voor euthanasie en na een eerste afwijzing door de huisarts durfde hij geen enkele arts meer te benaderen om het leven van zijn moeder te beëindigen.

Menswaardig gestorven

Heringa plande samen met zijn moeder in 2008 het einde van haar leven nadat hij had ontdekt dat ze pillen aan het verzamelen was. Hij zorgde voor de juiste medicijnen, stampte de pillen en mengde ze met yoghurt. Door zijn optreden is ze menswaardig gestorven, meent hij.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top