ACTUEEL

Medische zelftests leiden niet tot extra huisartsbezoek

Burgers die zelf gezondheidstests doen, bezoeken daarna niet vaker de huisarts. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder 244 huisartsen en 1245 patiënten.

Een afwijkende uitslag uit zogeheten health checks komt weinig voor, maar is vaak wel een reden om de huisarts te bezoeken. Huisartsen zeggen echter zelden een patiënt te zien naar aanleiding van een health check. Ook zeggen ze bijna nooit iemand door te verwijzen naar een specialist naar aanleiding van een health check.

Vijf procent van de ondervraagde patiënten heeft in 2016 een health check gedaan. De meesten hebben een test gebruikt voor bloeddruk, een cholesterol of diabetes. Enkelen hebben een zogenoemde total bodyscan laten uitvoeren. De mensen die een health check hebben gedaan, zijn niet gezonder of ongezonder dan de rest van de bevolking. De aanleiding voor een health check is vaak een lichamelijke klacht, nieuwsgierigheid of dat zich een gratis gelegenheid voordeed.

Vroege opsporing

Aan de ene kant kan vroege opsporing van aandoeningen aan de hand van health checks gezondheidswinst opleveren. Aan de andere kant kunnen fout-positieve resultaten onnodig ongerustheid veroorzaken bij burgers, en leiden tot onnodig zorggebruik en dus tot hogere zorgkosten. Volgens NIVEL is daarvan dus niets gebleken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top