ACTUEEL

Mannen vragen om andere huisartsenzorg dan vrouwen

Vrouwen gaan vaker naar de huisarts dan mannen, zo blijkt uit NIVEL Zorgregistraties op basis van huisartsgegevens van 2016. Niet alleen de frequentie verschilt, ook de klachten en medicijnvoorschriften verschillen.

Mannen hadden in 2016 gemiddeld 3,4 keer per jaar contact met de huisarts, vrouwen ruim 5 keer per jaar. Sommige verschillen in zorggebruik liggen volgens het NIVEL voor de hand. Zo krijgen vrouwen anticonceptiemiddelen voorgeschreven en hebben ze vaker urineweginfecties. Urineweginfecties zijn de belangrijkste reden voor vrouwen om naar de huisarts te gaan, voor mannen is het een hoge bloeddruk. Bij vrouwen staat bloeddruk op de tweede plaats, bij mannen diabetes.

Wat voorgeschreven medicijnen betreft, staan zowel bij mannen als bij vrouwen maagzuurremmers op de eerste plaats. Het tweede middel dat huisartsen het vaakst aan mannen voorschrijven, zijn cholesterolverlagers. Bij vrouwen staan ontstekingsremmers op de tweede plaats. Op de vijfde plaats staan bij beide seksen penicillines.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top