Finance

Amsterdam onderzoekt nieuw zorgverzekeringscollectief

In de Amsterdamse gemeenteraad heeft een meerderheid ingestemd met een onderzoek naar de mogelijkheden om een collectief te vormen, waardoor Amsterdammers minder geld kwijt zouden zijn aan hun basisverzekering.

Het initiatief kwam van GroenLinks in Amsterdam, zo meldt het Parool. Een Amsterdams zorgverzekeringscollectief waar honderdduizenden inwoners deel van uitmaken, zou voor een goedkopere basisverzekering kunnen zorgen, denkt GroenLinks.

De gemeente biedt momenteel al een zorgverzekering met collectiviteitskorting voor inwoners met een inkomen tot 120 procent van het minimum. Verzekeraar Zilveren Kruis, die het zorgcollectief uitvoert, versobert de kortingen dit jaar. Daarom heeft Amsterdam besloten voor per 2019 een nieuw collectief contract af te sluiten. Dit gebeurt via een aanbesteding

Tegelijkertijd heeft wethouder Arjan Vliegenthart de opdracht gekregen een collectief te bedenken waar alle Amsterdammers aan kunnen meedoen. Deelnemers zouden de mogelijkheid moeten krijgen het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar mee te verzekeren. Hierdoor raken volgens GroenLinksraadslid Femke Roosma nu nog te veel huishoudens op bijstandsniveau in de financiële problemen.

Wethouder Vliegenthart waarschuwt echter voor een averechts effect. Een meeverzekerd eigen risico kan volgens hem alleen goedkoper als het verplicht wordt gesteld voor alle deelnemers aan de collectiviteit. Mensen die het eigen risico niet denken te gaan gebruiken, zullen dus afzien van de collectieve regeling.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top